Belangrijke ontwikkelingen uit de coronatijd.

In het kort:

  • Corona is meer dan ziekte en ellende. Corona is ook de versneller van een aantal positieve ontwikkelingen.
  • Zo weten we uit de literatuur dat vernieuwingen meestal vanuit een situatie van crisis ontstaan. Dus waarom niet de corona-crisis?
  • Denk bijvoorbeeld aan nieuwe business modellen, thuiswerken, op afstand les krijgen
  • Hiervoor is het belangrijk een onderscheid te kunnen maken tussen marktverstoringen (van voorbijgaande aard) en marktveranderingen (trends en ontwikkelingen die de markt echt anders maken)

Hoewel we de coronatijd overwegend associëren met ziekte en overvolle ic’s, lockdowns en thuiswerken etcetera, zijn het de omdenkers onder ons die maken dat er ook een aantal positieve ontwikkelingen zijn, die de coronatijd met zich meebrengt.

Kan dat een positief artikel over de coronatijd? Want corona en alles wat daar bij hoort brengt toch alleen maar ellende met zich mee?

Ja, het is waar. We denken dat er niemand op deze planeet vrijwillig voor een corona periode gekozen had. De ziekte en de implicaties daarvan op gezondheid, economie, sociaal en mentaal welbevinden, hakt er in. En wel op een zodanige manier dat sinds de Tweede Wereldoorlog de impact van geen enkele gebeurtenis meer zo groot is geweest.

Toch, en dat zien we wel vaker, is deze enorme crisis op velerlei fronten ook aanleiding tot ontwikkeling en vernieuwing.

Door crisis vernieuwing

‘Crisis en vernieuwing‘ is de titel van een boek van David K. Hurst, wat handelt over hoe organisaties zich vernieuwen en evolueren. Weliswaar handelt dit boek over de rol van instabiliteit en dus crises binnen organisaties, maar maakt tegelijkertijd ook duidelijk dat crises noodzakelijk zijn om tot vernieuwing te komen. Ook externe crises dus.

“Never waist a good crisis” is dan ook niet zomaar een uitspraak.

De coronaperiode waar we nu inzitten, heeft ook dit effect. We zien tal van ondernemers nieuwe initiatieven ontplooien om omzet te blijven draaien. Daar zit vernieuwing onder. Op onderdelen zullen we zien dat de corona periode voor een marktverstoring zorg draagt (denk bijvoorbeeld aan de kappers – die gaan op dezelfde manier als voor de sluiting werken) maar andere branches zullen meemaken dat er een marktverandering plaats aan het vinden is. Voor deze branches betekent na de coronaperiode dus niet: terug naar de corebusiness zoals die voor corona was, want de business is veranderd. En dus moet gekeken worden naar een nieuwe strategische fit.

We zien ook een aantal ontwikkelingen die weliswaar waren ingezet, maar toch niet echt wilden doorzetten voor de corona periode. Nu – denk aan het thuiswerken – is deze ontwikkeling niet meer weg te denken en ook niet meer terug te draaien. Veel organisaties hebben afgelopen jaar dan ook al aanpassingen gemaakt en beleid aangekondigd dat er structureel meer thuisgewerkt gaat worden. Ook als dat niet meer hoeft.

Implicatie van de vernieuwing

Hoewel werknemers contact missen, is een aantal dagen per week thuis werken fijn (het scheelt reistijd) en effectief. Dit gaat dus iets betekenen voor al die kantoorpanden en de daar beschikbare vierkante meters. Zullen kantoorpanden ingezet gaan worden en omgebouwd worden tot appartementen om de woningnood te ontlasten? En wat doet dat thuiswerken met de fileproblematiek? Net op een niveau dat het niet erger leek te kunnen worden op de Nederlandse wegen, zette door corona de kentering in. Geen tot zeer beperkte files meer en de luchtkwaliteit verbeterde aanmerkelijk. Zou deze crisis ook aanzet zijn, tot een veel duurzamere samenleving?

Ook onderwijs kan dus kennelijk wel op afstand, zij het nu nog met een aantal beperkingen. Maar laten we eerlijk zijn, daar waar er voorheen maanden en misschien wel jaren al over gesproken werd, was het nu in een paar dagen rond. Didactisch misschien niet heel veel anders, maar we (Nederland) draaiden…

Trends en ontwikkelingen

Alles wat hierboven beschreven staat  is een aantal mogelijke trends en ontwikkelingen dat onze samenleving gaat vormgeven. We ervaren geen geheel nieuwe trends en ontwikkelingen, maar een versnelt op ons af komende trends en ontwikkelingen die al te zien waren.

Een belangrijke vaardigheid voor bedrijfskundigen is om in te schatten welke ontwikkelingen duurzaam zijn en dus blijven en welke mogelijk tijdelijk zijn en door de crisis ingegeven. Op basis van deze inschatting kan strategie worden vormgegeven en dus bestaansrecht voor bedrijven in de toekomst worden gebouwd. Meer dan ooit noodzakelijk nu we dagelijks in de krant kunnen lezen dat honderdduizenden bedrijven voor hun toekomstig bestaansrecht vrezen. Zeker als de financiering door de overheid teruggebracht wordt.

Geld helpt namelijk alleen als je een periode moet overbruggen en na de periode de wereld weer hetzelfde is en dus jij je omzet weer kunt gaan draaien op de manier zoals je altijd al deed. Is de wereld door zo’n crisis als corona plotseling anders en wordt deze nooit meer dezelfde, dan is geld slechts uitstel van executie.

Interessant he? Dit vinden wij van DNHS Business school ook.

Wil jij dit vak nu leren of ben je zomaar geïnteresseerd en wil je eens mee praten, neem dan eens contact op of schrijf je in op onze campus. Die staat gratis en voor niets voor iedereen open die bedrijfskundig geïnteresseerd is en zich wil ontwikkelen. We praten daar dagelijks over dit soort ontwikkelingen, bijvoorbeeld op basis van voorbeelden uit het nieuws.

Zien we je daar?

 

 

 

 

0/5 (0 Reviews)
0/5 (0 Reviews)
Deel dit artikel:
50%

Je bent er bijna… Nog even je gegevens invullen

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.
Ook wij haten SPAM! Jouw gegevens zijn veilig bij ons!

Meer weten over onze Fast Track opleiding?