Begin nu aan je toekomst

Brain Tracy – een goeroe als het gaat om persoonlijke en professionele effectiviteit – zegt in zijn diverse boeken, artikelen en video’s dat er eigenlijk maar vier dingen nodig zijn voor een succesvol leven en een succesvolle carrière:

1. Verlangen – als in ‘Ik wil bepaalde dingen bereiken’
2. Besluiten – om die dingen dan ook te doen
3. Discipline – om er aan vast te houden
4. Vastbeslotenheid – om nu te beginnen en niet af te haken

En deze vier zaken moet je dan ook alle vier hebben om succesvol te worden, en wel in de genoemde volgorde. Dit wordt in de praktijk keer op keer bewezen….

De vraag is nu:

– Wist je al dat je al deze vier zaken nodig had om succesvol te zijn?
– Waar loopt het bij jou op ‘vast’?
– Waar heb jij meer van nodig om successen te behalen?
– Geldt dat voor privé of voor zakelijke aangelegenheden?

Als je vat krijgt op wat jou in het doorlopen van Tracy’s vier stappen tegenhoudt, het je ook de sleutel te pakken in hoe je jouw succes kunt versnellen.

Om je wat op gang te helpen hieronder nog wat handvatten:

1. Verlangen

Vaak gaat het bij punt 1 al mis, vaak weten we niet wat we willen, waar we concreet naar verlangen – dromen doen we al genoeg, maar we houden het vaag zodat we er niets echt mee moeten of kunnen.

Een van de redenen waarom we geen concrete verlangens hebben is dat we meer naar achteren kijken dan naar voren. We kijken naar wat we verloren zijn, wat niet gelukt is en vooral ook waarom dingen niet kunnen.

Laten we het spel eens anders vormgeven, laten we verlangens eens op die manier formuleren. Door naar achteren te kijken. Een van de beproefde manieren om doelen te stellen is te kijken naar waar de stappen en ontwikkelingen tot nu toe je hebt gebracht en die lijn doortrekken.

Zeg maar ongeveer als in de volgende metafoor…. Je zit op een schip op zee en ziet geen stip op de horizon. Maar wat je wel kunt zien is het spoor dat je in het water achterlaat op basis van de koers (bewust of onbewust) die je tot nu toe hebt gevaren.

Als je de lijn van dat spoor doortrekt kun je ook een koers voor de toekomst bepalen.

Dus: als je toch van het achteruit kijken bent, zet dan voor jezelf eens – achteruit kijkend – een lijn uit met daarop:

  • Wat heb je tot nu toe aan werk gedaan (niet de functies, maar wat je gedaan hebt). In groen wat je ligt, in rood wat je vooral niet meer wilt.
  • Wat heb je daarbij over jezelf ontdekt waar je goed in bent (groen) en waar ook niet (rood)
  • Wat jouw ambities waren in de verschillende fasen op die lijn (groen). Wat wilde je bereiken?

Kijk dan eens langs die lijn naar wat je in het groen beschreven hebt en trek die lijn eens door. Wat kun je doen (verlangen in termen van Tracy) als je meer van dat groene gaat doen?

2. Besluiten

Een ‘oude’ Nederlandse wijsheid zegt dat je niet alles tegelijk kunt doen. Dat betekent dat je van jouw verlangens het beste een (beperkt) aantal kunt kiezen om ook echt te gaan realiseren.

Om voor jezelf echt duidelijk te maken dat dit ook de zaken zijn die je echt wilt geef ik je de volgende tips:

  • Doordenk eens wat er gebeurt als je deze verlangens ook echt realiseert… wat gebeurt er dan voor je? In je werk, privé, op welk vlak dan ook.
  • Wat moet je doen – op hoofdlijnen, grote stappen – om dit verlangen te realiseren? Je hebt nu een plan op hoofdlijnen waarmee je dit verlangen waarheid kunt maken.

Als je een eindplaatje voor ogen hebt dat je aanspreekt – en je dus eigenlijk richting realisatie ‘trekt’ – en je kunt de hoofdlijnen benoemen waarmee je dit kunt realiseren, dan heb je een echt besluit genomen!

3. Discipline

Om de discipline te vergroten kan ik je een aantal tips geven:

  • Maak tussendoelen die het geheel behapbaar maken. Het is gemakkelijker een klein tussendoel te halen (en dat geeft ook meer voldoening waardoor je het volhoudt voor de volgende brok te gaan) als je zaken af kunt ronden.
  • Maak je prioriteiten zichtbaar – voor mij werkt het om mijn prioriteiten ergens op mijn werkplek zichtbaar te maken, bij voorkeur vlak bij mijn computer (dan zie ik het namelijk zeker)
  • Rooster tijd in om aan jouw doelen te werken. Vaste moment werken vaak het beste, of anders een vaste plek waar je gaat zitten om aan jouw doelen te werken. Maak blokken van minimaal een uur. Je hebt namelijk even tijd nodig om op gang te komen en met een blok van een uur heb je dan ook echt tijd om iets te doen.
  • Zoek een buddy om je inspanning en resultaten mee te delen. Het geeft een soort stok achter de deur die je net dat ene zetje kunnen geven om door te gaan.

4. Vastbeslotenheid

Om jezelf te helpen met ‘vastbeslotenheid’ kunnen de volgende zaken helpen:

  • Je doelen ergens zichtbaar ophangen zodat je ze steeds weer ziet
  • Inplannen – vaste momenten om aan de verwezenlijking van jouw doelen te werken helpt echt
  • Zoek een buddy – zoek iemand die je bij de les kan houden, of iemand die hetzelfde doel nastreeft zodat je elkaar bij de les kunt houden, en plan dan regelmatig een kort voortgangsgesprek in (bijvoorbeeld via Skype, elke week een kwartiertje of elke 14 dagen – dat werkt voor mij het beste).

Met andere woorden: maak jezelf accountable – aanspreekbaar op wat je doet voor het behalen van jouw doelen. Daardoor hou je het gewoon beter vol.

Meer praktische adviezen…

In deze blog help ik je door methoden uit de bedrijfskunde te gebruiken om jezelf te verbeteren. En of je dit nu voor je privé doelen gebruikt of zakelijk, de methoden zijn hetzelfde. Daar zit de kracht van toegepaste bedrijfskunde!

Meer van dit soort voorbeelden van toegepaste bedrijfskunde vind je op de DNHS Campus – de (digitale) ontmoetingsplek voor managers en professionals die meer willen in hun werk en in hun leven. Zo plaatsen we elke maandag een PowerBoost op de Campus – zeg maar een bedrijfskundige tip zoals die in deze blog, een tip waarmee je jouw voordeel kunt doen in je werk en privé.

Maar we bespreken ook nieuws uit en over organisaties zoals die via de media tot ons komen. Met als doel het snappen wat en waarom dingen gebeuren zoals ze gebeuren. Want als je snapt waarom beslissingen worden genomen en waarom ze zo uitpakken als ze in de praktijk doen, ga je zelf betere beslissingen nemen. En, misschien nog wel belangrijker: meer IMPACT krijgen op de beslissingen die bij jou in de organisatie worden genomen.

Je bent van harte uitgenodigd om je (kostenloos) in te schrijven op de DNHS Campus en mee te doen met alle discussies en alle tips en tricks te gebruiken!

Je schrijft je hier in voor de DNHS Campus

Krachtige groet,

Marischka

0/5 (0 Reviews)
0/5 (0 Reviews)
Deel dit artikel:
50%

Je bent er bijna… Nog even je gegevens invullen

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.
Ook wij haten SPAM! Jouw gegevens zijn veilig bij ons!

Meer weten over onze Fast Track opleiding?