Bedrijfskunde – de kunst van ‘het is maar hoe je er naar kijkt’…

In het kort:

  • Problemen ontstaan vaak als we er maar op één manier naar kijken. En dan maakt het niet uit hoe lang je er naar kijkt of hoeveel denkwerk je er op verzet.
  • Problemen kunnen vaak pas opgelost worden als je er op een andere manier naar leert kijken. In de bedrijfskunde hanteren we daarvoor de drie perspectieven van kijken.
  • In dit artikel beschrijven we deze perspectieven van kijken kort en bieden we je de unieke kans mee te doen aan een gratis introductiecollege waarin we deze perspectieven van kijken verder toelichten

Problemen kunnen je behoorlijk in de weg zitten

In ons dagelijkse werk lopen we veelvuldig aan tegen problemen, vraagstukken en uitdagingen – die we hierna gewoon simpelweg problemen noemen. Veel van die problemen kun je vanuit je dagelijkse werk oplossen, je kunt je ervaring ervoor inzetten of je kunt binnen je team met iemand anders schakelen om een oplossing te bedenken. Maar regelmatig lopen we ook tegen problemen aan die niet zo eenvoudig zijn. Hoe je er ook vanuit jouw kennis, ervaring en vaardigheden naar kijkt… het lijkt niet eenvoudig een goede oplossing te vinden.

Dus lees je nog wat meer, je kijkt naar referentie situaties, praat met collega’s… en toch blijft het probleem onoplosbaar. Denk bijvoorbeeld aan een probleem waarbij je input of medewerking nodig hebt van een andere afdeling. En die andere afdeling heeft geen tijd om met jou mee te denken of iemand af te vaardigen om aan jouw probleem te werken.

Je lijkt dan in een soort patstelling terecht te zijn gekomen. Jij hebt hun medewerking nodig om tot een oplossing te komen en jouw doelen te behalen. Zij kunnen geen tijd in jouw probleem steken omdat ze anders hun eigen doelen niet halen.

Het is maar hoe je er naar kijkt

Wat bij dit soort problemen in de weg zit is de focus op het behalen van jouw doelen. En vanuit de andere afdeling het behalen van hun doelen. En de focus op die doelen – die voor iedere afdeling net even iets anders is – maakt dat je in deze patstelling terecht gaat komen. Voor een oplossing moet je een keuze maken waarbij iemand zijn of haar doelen niet gaat halen.

In de bedrijfskunde praten we dan over de keuzes die we binnen de organisatie hebben gemaakt voor de aansturing van het dagelijkse en operationele proces. Het rode perspectief. En in dit rode perspectief voelen en hebben we dit probleem, maar gaan we dit probleem nooit oplossen.

We moeten schakelen naar een ander perspectief…

Het groene perspectief

Gelukkig is er meer in de organisatie dan alleen een rood en operationeel perspectief, namelijk een groen perspectief. Het groene perspectief gaat – los van de doelstellingen die er in het rode perspectief mee zijn gegeven aan afdelingen of individuele medewerkers – over prioriteiten stellen. Prioriteiten zoals ‘voor de organisatie is het beter dat we deze doelstelling wel halen en die niet’. Met andere woorden: de patstelling in het rode perspectief kan doorbroken worden door het maken van keuzes in het groene perspectief.

Een belangrijk perspectief dus als je als manager, professional of ondernemer meer wilt dan gewoon operationeel dagelijks je werkzaamheden doen. Je wilt dan de effectiviteit van jouw bijdrage en inspanningen vergroten. Soms zelfs ten koste van de efficiency.

Dat vinden wij een mooie stap! Het stellen van effectiviteit boven efficiency is namelijk een belangrijke stap richting meer invloed binnen de organisatie. En dat is een stap in jouw professionele ontwikkeling, een stap omhoog in de organisatie. Een stap die overigens ook meer bedrijfskundige kennis en vaardigheden vraagt.

Meer inzicht in de perspectieven van kijken

Als jij op het punt staat om de pure operationele manier van kijken achter je te laten en de stap te nemen naar meer overzicht, betere keuzes en meer effect binnen de organisatie… Dan nodigen we je graag uit om eens mee te doen aan ons introductiecollege voor de Fast Track MBA. In het eerstvolgende introductiecollege gaan we inhoudelijk in op de perspectieven van bedrijfskundig kijken. En vertellen we je meer over hoe jij je verder bedrijfskundig kunt ontwikkelen. Je kunt je hier meteen inschrijven.

Wil je eerst meer weten over de Fast Track MBA waarin je alles leert wat je moet weten over bedrijfskunde om de stap omhoog te maken, meer te bereiken met minder inspanning en een volwaardig gesprekspartner te worden voor het bestuur of de directie? Dan kun je hier alles lezen over onze opleiding. Of je kunt de brochure downloaden.

0/5 (0 Reviews)
0/5 (0 Reviews)
Deel dit artikel:
50%

Je bent er bijna… Nog even je gegevens invullen

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.
Ook wij haten SPAM! Jouw gegevens zijn veilig bij ons!

Meer weten over onze Fast Track MBA opleiding?