Anticyclisch investeren

Ten gevolge van de coronacrisis is de wereld in meerdere opzichten acuut stil komen te staan. En natuurlijk was de focus aanvankelijk gericht op beheersing van het virus en ontwikkeling van een medicijn en een vaccin, meer en meer nu -na de eerste fase het virus onder controle lijkt- is de focus gericht op de economie.

Want door die plotselinge stilstand is in vele sectoren de omzet volledig weg komen te vallen dan wel is de omzetval zo groot, dat het huidige kostenniveau – ondanks de financiële maatregelen en faciliteiten waar de regering al in heeft voorzien, niet te handhaven is.

En dat betekent maatregelen.

Ik zal met jullie in deze blog niet spreken over een nieuw bestaansrecht, waar uiteindelijk organisaties naar op zoek moeten, maar ingaan op de eerste gevolgen van de maatregelen.

We lezen het dagelijks in de kranten, ontslagen in de vliegtuigindustrie (KLM maar nu ook Corendon) maar ook in de evenementenindustrie waar deze week is aangekondigd dat de situatie tot wel 50.000 ontslagen gaat leiden.

En dat maakt onzeker.

Onzeker als we horen dat de economie krimpt met 6% en krimp die we niet meer gekend hebben sinds de WOII. En laten we wel zijn, WOII gaat zo ver terug dat de meesten van ons die situatie niet hebben meegemaakt.

Daarbij komt dat als er een 2e golf van het coronavirus zich aandient, de verwachting is dat die krimp nog groter zal zijn en het CBS deze week aankondigde dat dit een werkloosheidspercentage van 10% niet onaannemelijk maakt. Om het nog wat tastbaarder te maken: dit is dus 1 op de 10 werknemers!

Een dergelijke situatie van recessie die in deze situatie niet eens een markverstoring is, maar op onderdelen ook een marktverandering gaat inhouden, leidt tot grote onzekerheid.

Blij was ik dan ook te horen dat in een interview op radio 1 deze week een arbeidspsycholoog aangaf dat er wel degelijk wat te doen is aan dit gevoel van onzekerheid en mogelijk angst.

Afhankelijk van de sector waarin je werkzaam bent loop je meer of minder risico je baan of inkomen te verliezen, laat dat helder zijn. Maar ook sectoren die op dit moment nog redelijk renderen gaan uiteindelijk de gevolgen voelen.

Dit betekent dat iedereen -ondernemers en werknemers- allemaal in meer of mindere mate de gevolgen van een markt in recessie gaan voelen. Uit onderzoek is gebleken dat ondernemers en werknemers die deze berichten “innemen” om het zo maar uit te drukken en op de oude voet proberen door te gaan, zich mogelijk overgeven aan het gevoel van angst, verstarren en komen lastiger weer aan werk en inkomen.

Het natuurlijk gevoel is nl. de bedreiging zien en daarop acteren. De angst van “heb ik straks nog wel inkomen en of een baan” maakt, dat we minder gaan consumeren en voilà…………de vicieuze cirkel is geboren.

En daar moeten we uit.

De oplossing – zo gaf deze arbeidspsychologe aan is investeren in jezelf. Niet uitstellen van die opleiding, maar juist nu doen. Niet alleen maakt het je onderscheidend vermogen op de arbeidsmarkt, die binnenkort veel voller is met aanbod van mensen met dezelfde kennis en vaardigheden als die van jou, groter. Ook draagt het bij aan een gevoel van trots en zekerheid in jezelf maar belangrijker nog een gevoel van zekerheid om je doel te realiseren, waardoor dit uiteindelijk ook gaat lukken.

Niet dus uitstellen die investering in jezelf maar juist dus nu doen. Schrijf je in! Als er al een moment was om de allerbelangrijkste investering te doen, dan is het nu!

Anticyclisch investeren noem je dat.

Kom bijvoorbeeld eens naar onze digitale introductiecolleges of plan een 1-op-1 kennismakingsgesprek om je te informeren hoe jij het beste anticyclisch in jezelf kunt investeren

Door: Karin Biegel – Directeur en kerndocent bij DNHS Business School
18 juni 2020

 

0/5 (0 Reviews)
0/5 (0 Reviews)
Deel dit artikel:
50%

Je bent er bijna… Nog even je gegevens invullen

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.
Ook wij haten SPAM! Jouw gegevens zijn veilig bij ons!

Meer weten over onze Fast Track opleiding?