Als je kriebels hebt, moet je krabben… en als organisatie innoveren

In het kort:

  • De lente brengt ons in de mindset om nieuwe dingen te gaan doen, nieuwe dingen uit te gaan proberen
  • Organisaties hebben het in deze snel veranderende marktomstandigheden nodig om te veranderen en zich aan te blijven passen
  • Als je deze dingen combineert – jij wilt veranderen en de organisatie heeft dat nodig – kunnen er goede dingen ontstaan.

De lente is het moment waarop veel nieuwe dingen gestart worden. Als de natuur uitloopt krijgen we lentekriebels in ons hoofd en in ons lijf en ontstaat er nieuwe energie om zaken anders aan te pakken. Niet alleen kennen we van oudsher de voorjaarsschoonmaak, maar we gaan weer meer naar buiten. Verandering van omgeving, een frisse wind en even wat oud stof van ons afschudden.

Dat is niet alleen goed voor ons huishouden en voor onszelf als persoon… ook de organisatie kan baat hebben bij zo’n frisse wind.

De fit met de markt

Elke organisatie bestaat bij de gratie van het hebben van een fit met de markt. Het hebben van die fit betekent dat je iets doet dat waardevol is voor de doelgroep waarvoor je die activiteiten onderneemt. Of je nu zeep maakt voor kinderhandjes, zorg verleent voor mensen die wat extra hulp kunnen gebruiken of adviesdiensten levert voor overheden – we noemen maar eens een willekeurig aantal voorbeelden van mogelijke fits met verschillende doelgroepen.

Elke organisatie heeft voor bestaansrecht zo’n fit met haar markt nodig. Of je nu een commerciële organisatie bent, een not-for-the-profit organisatie, producten produceert of in de dienstverlening zit, vanuit een kantoor werkt of bij klanten op locatie tussen de lopende banden staat. Het hebben van zo’n fit meten we vaak af aan het gegeven dat de doelgroep bereid is te betalen voor wat je doet. En wel meer wil betalen dan dat het jou kost om het te maken of doen.

Die markt is overigens constant in beweging. Er komen nieuwe wetten, we zien dingen op social media, er komt een pandemie voorbij…

Noodzaak tot veranderen

Deze continue veranderingen op de markt maakt dat de organisatie ook eigenlijk continue in ontwikkeling moet zijn om een optimale fit met de markt te houden. Een fit die zorgt dat de organisatie nu en in de toekomst bestaansrecht heeft en houdt.

Maar het systeem van de organisatie werkt zo’n continue verandering van nature tegen. Elk systeem is primair gericht op stabiliteit. Je weet immers nooit wat de gevolgen zijn van veranderingen, hoe klein ook. Ook binnen een organisatie. Het systeem van de organisatie heeft baat bij rust en voorspelbaarheid als het gaat om zaken als structuur, processen, procedures, formele en informele circuits binnen de organisatie, etc.

Ook de klant wil overigens niet dagelijks met veranderingen geconfronteerd worden. Een zekere mate van voorspelbaarheid over producten en diensten, over met wie je te maken hebt en onder welke voorwaarden je zaken doet is gewenst. Terwijl diezelfde klant ook dagelijkse iets verandert in de vraag en behoefte.

Lente: de tijd dat alles begint te kriebelen

Nu de dagen weer langer worden, de zon (af en toe) weer gaat schijnen, en overal de bloembollen hun vrolijke kopjes weer laten zien begint het natuurlijke proces van kriebelen. Het is net alsof ons bloed wat sneller gaat stromen als het buiten weer mooier weer wordt en we wachten tot het voorjaarsgroen weer aan de bomen komt. We zijn toe aan een nieuw seizoen. Of eigenlijk zijn we gewoon toe aan iets nieuws.

Natuurlijk kunt je dit moment gebruiken voor het opnieuw inrichten van je huis, of voor het aanschaffen van een nieuwe garderobe. Maar je kunt deze kriebel ook gebruiken om in je werk en voor de organisatie iets nieuws te gaan doen…

  • Je werk opnieuw inrichten zodat je nieuwe routines en aanpakken krijgt en wellicht daarmee effectiever kunt werken
  • Processen en procedures aanpakt om zo invulling te geven aan de veranderende behoeften en wensen van klanten
  • Een update maken van een product of dienst, omdat je met alle kennis en ervaring die je hebt weet hoe het beter kan
  • Een product en dienst of service in een nieuw jasje steken, bijvoorbeeld door je communicatie aan te passen of klanten te vertellen wat ze nog meer met jouw product, dienst of service kunnen
  • Etc etc etc

Dus als je ‘last’ van lentekriebels krijgt de komende tijd denk er dan ook eens over na hoe je deze drang tot vernieuwing, verfrissen en de frisse wind ook kunt vertalen naar je werk. Op dit manier kun je ervoor zorgen dat de organisatie relevant blijft – of in bedrijfskundige en strategische termen een ‘fit’ houd.

Natuurlijk is niet elke verandering een verbetering…

Om te weten welke verandering bijdraagt aan het bestaansrecht van de organisatie nu en in de toekomst en welke verandering alleen maar afleid en drukte veroorzaakt, is het belangrijk om naar de strategie van de organisatie te kijken. De strategie – of beter gezegd het doel op de langere termijn – geeft houvast in bepalen welke verandering effectief is en welke niet.

Het nadenken over effectieve veranderingen en wat de organisatie moet doen om relevant te blijven in een veranderende markt, is strategie. Om strategisch te kunnen denken – en dus betere beslissingen voor de organisatie te nemen – moet je integraal of bedrijfskundig kunnen denken. Heb je die ambitie om zo bij te dragen aan de organisatie? Schrijf dan eens in voor het introductiecollege van onze Fast Track MBA. Of download de brochure.

Op die manier borg je dat jij jouw lentekriebels dit jaar in kunt zetten voor het maximale effect!

0/5 (0 Reviews)
0/5 (0 Reviews)
Deel dit artikel:
50%

Je bent er bijna… Nog even je gegevens invullen

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.
Ook wij haten SPAM! Jouw gegevens zijn veilig bij ons!

Meer weten over onze Fast Track MBA opleiding?