Of je nu een managersfunctie hebt of niet, van professionals en managers wordt minimaal leiderschap gevraagd. Om je daarbij te helpen vind je hieronder 10 leiderschapsmatra’s die je kunnen helpen om geheel up to dat aan jouw leiderschap te werken.
1. Ik sta voor wat ik zeg
=> Dit mantra gaat over jouw accountability, en accountability is een van de belangrijkste woorden van deze tijd. Het gaat daarbij over de vraag of jij je verantwoordelijk voelt voor de dingen die je moet doen en de toezeggingen die je doet.
2. Snappen en voelen van de operationele fit
=> de tijd dat je als professional en manager je aandacht naar boven in de organisatie richtte omdat je daar heen wilde groeien, is voorbij. Je groeit binnen de organisatie als je toegevoegde waarde kunt laten zien. En die kun je alleen laten zien als je snapt hoe de organisatie werkt en gevoel hebt voor de operationele fit – met andere woorden: weet wat de organisatie doet, hoe ze werkt en wat de business is.
3. Word emotioneel
=> We denken vaak dat emoties niet thuishoren op de werkvloer, maar daarmee missen we een belangrijke kans om de organisatie verder te helpen. Klanten kiezen namelijk vaak niet rationeel, maar juist emotioneel. Om dit te kunnen snappen, en de organisatie echt verder te helpen is het belangrijk de echte pijn en de echte vreugde van klanten te snappen.
4. Licht aan het einde van de tunnel
=> Door de hectiek en paniek van vandaag – waar de meeste mensen bij en in blijven hangen – heen kijken en oog hebben voor het licht aan het einde van de tunnel. Of zoals Covey het zegt: beginnen met het einde voor ogen. Dan zie je namelijk waar het naar toe moet en is het niet alleen gemakkelijker richting te houden, het is ook gemakkelijker om vol te houden – om door de hectiek, paniek en het gedoe heen te komen.
5. Van ‘me’ naar ‘we’
=> Een leider die denkt alles nog alleen te kunnen doen, alleen de werkwijzen te kunnen bepalen en alleen de eer voor gedane arbeid op te kunnen strijken…. Is duidelijk niet meer van deze tijd. In de 21ste eeuw draait alles om samenwerken, team-effort en samen weten en kunnen we meer dan alleen.
6. Wees lichtvoetig
=> De wereld verandert snel, dus moet je lichtvoetig zijn, je snel aan kunnen passen en wendbaar zijn. Niet alleen jij, maar ook jouw werk. Het gaat hier dus om snel kunnen schakelen op basis van nieuwe informatie of nieuwe inzichten, in plaats van vasthouden aan wat afgesproken was (maar achterhaald kan zijn).
7. Simpel is al complex genoeg
=> Was een generatie geleden complexiteit de norm, nu draait alles om simpel. Een eenvoudige graadmeter is: als je het niet uit kunt leggen, dan kan het simpeler. Een leider van deze tijd leef volgens dit principe en zal altijd op zoek zijn naar methoden om het werken, leven, etc simpeler te maken.
8. Blijf vragen stellen
=> Leiders hoeven geen antwoorden te hebben, maar moeten de juiste vragen kunnen stellen. Met de juiste vragen help je namelijk anderen in hun oplossend vermogen. Dit is het achterliggende principe van veel nieuwe manieren van organiseren. En die laten zien dat het oplossend vermogen dat je als leider aan kunt spreken bij anderen vaak veel effectiever is dan wat je zelf aan oplossingen aan kunt dragen.
9. We zijn overal
=> Welkom in het internettijdperk, waar grenzen van fysieke aanwezigheid verdwenen zijn, net als tijdszones of kantooruren. Een leider denkt in termen van klanten dichtbij EN veraf, en beschikbaarheid rondom de klok – wat niet betekent dat je ook 24/7 bereikbaar moet zijn als leider.
10. Yes we can!
=> Voor elk probleem is een oplossing, ook als je die nu nog even niet ziet. Deze basishouding geeft je meer energie om door te zoeken naar een oplossing als je die nog even niet ziet, maar nodigt ook uit om met anderen te praten om samen een oplossing te vinden. Want dat ik de oplossing niet zie, wil niet zeggen dat jij hem ook niet ziet.
Werken met deze mantra’s
Zet de komende tijd nu eens de verschillende bovenstaande mantra’s eens op jouw agenda – met een memo op je beeldscherm, een aantekening in je aantekeningen’boekje’, je afspraken agenda, bij je werkplek – en werk ze dan stuk voor stuk eens langs:
- hoe sta jij hier in?
- wat kun je hier in verbeteren?
- wat vraag je van anderen?
Krachtige groet,
Marischka